Tak jak sama nazwa wskazuje szybka kartoflanka, to ekspresowa zupa, do której potrzebujemy zaledwie kilku składników. Jest łatwa, lekka i na prawdę smaczna. Oboje z mężem ją uwielbiamy, gdy tylko dopada nas głód a nie mamy chęci stać godzinami w kuchni, decydujemy się na tą zupę.
składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg ziemniaków
1 kg marchwi
natka pietruszki
mała cebula
majeranek
maggi
2 łyżki mąki + tłuszcz (na zasmażkę)
Zagotowujemy 3/5 garnka wody. W między czasie myjemy ziemniaki, marchewkę i cebulę i kroimy je.
Po zagotowaniu wody wrzucamy przygotowane składniki do garnka i dodajemy większą szczyptę soli. Gotujemy przez 15 minut.
W trakcie gotowania, przygotowujemy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wsypujemy 2 łyżki mąki i czekamy aż się mąka zarumieni i będzie miała intensywny aromat.
Ostatni etap to po upłynięciu 15 minut gotowania, dodanie gorącej zasmażki do zupy. Dokładnie ją mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki, dwie łyżki majeranku, sól, pieprz i maggi do smaku. Gotujemy kolejne 15 minut. Zupa jest gotowa do podania. Można ją łatwo deformować dodając do niej mięso lub pieczarki, praktycznie w każdej wersji smakuje rewelacyjnie.
Smacznego :)
Uwielbiam tę zupę. :) Istny smak z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńSuper smak i... ta zasmażka...ahhhh
OdpowiedzUsuń