Ciasto bananowe, inaczej bananowiec, jest wyjątkowo wdzięcznym ciastem, które zawsze wychodzi, a gości wprowadza w zachwyt. Myślę, że głównym powodem za który je kochamy jest po pierwsze fakt, że kochamy smak bananów i czekolady a po drugie, że ciasto jest wilgotne co sprawia, że je się je z wielką przyjemnością.
składniki: (na małą keksówkę)
4 dojrzałe/przejrzałe banany
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
1 jajko
50g tłuszczu (roztopione masło/oliwa)
tabliczka lub pół ulubionej czekolady
tabliczka lub pół ulubionej czekolady
Na początek musimy rozgnieść widelcem banany i wymieszać je z cukrem.
Dodajemy mąkę, sodę, jajko, tłuszcz, czekoladę pokrojoną w kosteczkę i krótko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki (prawda, że łatwe :)).
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w 180 stopniach ok 1 do 1.20godziny, aż będzie miało ciemno-brązowy kolor. Gotowe, smacznego :)
nooo wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam to ciacho i wyszło pyszne, w pewnej chwili miałam wrażenie,że wierzch się pali,ale nic z tych rzeczy, ciasto potrzebuje dużo czasu, na wierzchu powstaje chrupiąca skórka a w środku lekko mokre bananowo-czekoladowe cudo!!!! ja dodatkowo oblałam ciacho z wierzchu roztopioną milką :D pyszne, proste i tanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało, może udało Ci się zrobić zdjęcie? Bardzo jestem ciekawa jak Ci wyszło, a pomysł z milką świetny, na pewno było pyszne :) pozdrawiam serdecznie i życzę miłego poświątecznego odpoczynku :)
UsuńNie udało mi się pstryknąć zdjęcia bo ciasto upiekłam wieczorem o 21 a rano o 11 już nic nie było ;D , dlatego zdjęcie innym razem :D ale zaraziłam przepisem już pół rodziny i szefową w pracy :D
OdpowiedzUsuńNo to powiem szczerze, że chyba lepszej reklamy mieć nie mogłam haha, dziękuję bardzo :)
Usuńswietne te przepisy wlasnie pieke to ciasto bananowe juz widze ze bedzie dobre a pachnie w calym domu
OdpowiedzUsuńAjjj bardzo tęsknie za tym bananowcem, w przyszłym tygodniu go upieke, wczoraj zaatakowałam murzynka i po 10 będę go do kawy jadła, jeżeli możesz zrobić zdjęcie jak Ci wyszło, to będę bardzo szczęśliwa! :) pozdrawiam
UsuńCzy można czymś innym zastąpić sodę?Nie znoszę jej smaku i wyczuję nawet niewielką ilość.
OdpowiedzUsuńProszkiem do pieczenia. Mam nadzieję, że pomogłam :) innego spulchnacza nie znam, chodzi tu o ułatwienie wyrośnięcia ciasta :) pozdrawiam :)
UsuńO to mi chodziło.Dziękuję.Dziś biorę się za to ciacho ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie już życzę smacznego :)
Usuń