Wspaniały sernik z przepisu mojej teściowej, jest to ciasto, które wychodzi jej najlepiej z wszystkich i ciężko jest jej dorównać :). To najlepszy sernik jaki jadłam, szalenie delikatny i jednolity, bez grudek, miękki, puszysty i ta lekko słodka pianka z białek na wierzchu, która pokrywa się rosą. Piękne ciasto, jestem jego ogromną fanką.
składniki: na tradycyjną prostokątną blachę
na masę serową:
1 kg twarogu z wiaderka ( proponuję serek waniliowy delfiko)
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
3 szklanki mleka
1 suchy budyń śmietankowy
2 całe jajka + 4 żółtka
na spód:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
110g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 żółtka
na bezę:
pozostałe 6 białek + 1/2 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy
Zaczynamy od spodu, ponieważ trzeba będzie go schłodzić. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Wykładamy na blachę cienką warstwę na spód i na tyle na ile wystarczy ciasta na boki, nie będzie to najłatwiejsze bo ciasto się lepi. (blacha musi być szczelna bo masa serowa będzie płynna, w razie co wyłóżcie ją folią aluminiową), chłodzimy 30 minut w lodówce.
Teraz mamy czas na przygotowanie masy serowej, co jest szalenie proste, uwaga...wystarczy wymieszać wszystkie składniki na masę serową mikserem na gładką i płynną masę i gotowe! :) Uważajcie żeby nie zachlapać kuchni (mi to się zdarzyło ;).
Ponieważ mam słaby piekarnik więc po 30 minutach chłodzenia ciasta musiałam sam spód zapiec 10 minut w 200 stopniach. Jak nie macie problemów z piekarnikiem to możecie ten krok pominąć. Na spód ciasta wylewamy masę serową i pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach góra/dół.
Po godzinie na wierzch ciasta nakładamy ubitą na sztywno pianę z białek. Białka ubijamy, jak są sztywne to dodajemy cukier i lekko mieszamy. Przekładamy szybko na gorące ciasto i wstawiamy znowu do piekarnika. Pieczemy stale w 200 stopniach aż do zarumienia się na złoty kolor, jak już się zarumieni to pieczemy jeszcze 10 minut i gotowe. Możecie posypać gorące białko cukrem to zrobi Wam się rosa, czekamy aż ostygnie, przechowujemy w lodówce, smacznego :)
Mmm, uwielbiam :) Twój wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńCoś tu nie gra w tym przepisie z ilością serc. W składnikach jest 1kg a w filmiku mówisz o 0.5kg więc ile tego sera trwać dodać?
OdpowiedzUsuńProszę o odpowiedź
Tak, w filmiku na początku mówię, że składniki z filmiku podaję na małą okrągłą formę, i na tradycyjną blachę należy je podwoić, tutaj w składnikach podaję podwojone składniki na tradycyjną prostokątną blachę, ponieważ wiem, że to właśnie w niej przeważnie Państwo przygotowujecie ciasta, chciałam Wam to 'mnożenie' ułatwić :) Mam nadzieję, że wyjaśniłam to co namieszałam haha :) pozdrawiam :)
Usuń