Wspaniałe karmelizowane migdały, możecie tak jak ja je zmielić i używać powstałego pyłu do posypania lodów, deserów, do jogurtów, nawet do gorących naleśników wtedy dodatkowo częściowo karmel Wam się rozpuści. Smak jest praktycznie taki sam jak popularne sprzedawane latem w kurortach karmelizowane orzechy. Polecam, a przepis pochodzi z książki Nigelli.
składniki:
100g cukru
90ml wody
100g obranych migdałów
czas przygotowania: 20 minut przygotowania i 2 godziny studzenia
W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą na średnim ogniu. W tym czasie siekamy drobno migdały.
Po ok. 10-15 minutach zawartość rondelka powinna przybierać karmelowy kolor i ciągnącą konsystencję, wtedy przesypujemy posiekane migdały i mieszamy na średnim ogniu ok 2-3 minuty aż karmel przybierze ciemno-brązowy kolor.
Na blachę przekładamy folię aluminiową, smarujemy ją tłuszczem, po to aby łatwo było oderwać potem karmel. Przekładamy masę z rondelka i rozsmarowujemy na cienką warstwę, pozostawimy do ostygnięcia i stężenia masy ok.2 godzin. Po tym czasie możecie je połamać na batoniki lub połamać na jak najdrobniejsze kawałki i zblendować na pył, który przechowujcie w stalowym, szczelnym pojemniku. Gotowe, smacznego :) To jest pycha! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz