Rewelacyjne, bardzo dobre kuleczki owsiane, o intensywnie czekoladowym smaku. Dużo lepszy zamiennik tradycyjnych bombonierek i pralinek, ponieważ Wiecie co jecie, sami je przygotowujecie, możecie dodać więcej płatków owsianych, mieszać ich różne rodzaje, dodać siekane orzechy, daktyle. Sami decydujecie o ich nadzieniu. Ja podaje moją, pyszną propozycję.
składniki:
200g margaryny
200g płatków owsianych
100g rodzynek
200g cukru pudru
8 łyżek płynnego miodu
8 łyżek kakao
+kakao do obtoczenia
+wiórki kokosowe do obtoczenia
czas przygotowania: przygotowanie ok.15 minut + 2 godziny tężenia masy
Do rondelka, który ustawiamy na małym ogniu przekładamy margarynę, cukier puder, kakao i miód. Gotujemy aż składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą.
Do płynnej, jednolitej masy przekładamy płatki owsiane i rodzynki, dokładnie mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładam kleksy masy czekoladowo-owsianej, kleks z 1 łyżki masy. Pozostawiamy na ok.2 godziny do wystudzenia i zgęstnienia masy. Po tym czasie zdejmujemy, najlepiej łyżką po jednym kleksie, formułujemy w dłoniach kulkę i obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych, przekładamy na talerz lub do papilotek, gotowe, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz