Wyjątkowa, aromatyczna, o głębokim smaku, wspaniała zupa jabłkowa. Zdecydowanie najlepsza jaką znam. Z dodatkiem pełnoziarnistego makaronu staje się pełnowartościowym posiłkiem, do tego imbir, cynamon i już robi się ciepło! :)
składniki:
4 jabłka
1,5 litra wody
1/2 łyżeczki cynamonu
3 czubate łyżki rodzynek
2 garście makaronu pełnoziarnistego
4 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
płaska łyżeczka świeżo startego imbiru
czas przygotowania: ok.40 minut
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dowolny sposób, pozbywając się gniazda nasiennego. W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody, do wrzącej wody przekładamy jabłka i rodzynki, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 15 minut.
W osobnym rondelku gotujemy 2 garście pełnoziarnistego makaronu, oczywiście w posolonej wodzie. Jak będzie al dente to przekładamy go do zupy .
Do zupy wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy imbir, cynamon i cukier, mieszamy, pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem lub cytryną. Gotowe, smacznego :)
przyznam, że mnie zabiłaś!!!! świetny pomysł :) :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, pierwszy raz jak ją robiłam to też samą siebie zadziwiłam, ale miałam potrzebę na takie smaki i okazało się, że to jest genialne połączenie, nigdy lepszej jabłkowej nie jadłam, także polecam :).
UsuńSuper pomysł :) Zupka musi byc smaczna.
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie jabłek i rodzynek za to niecierpię cynamonu :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie