Wspaniałe danie, można podawać z kurczakiem na ciepło w formie obiadu, lub na zimno jako sałatkę. Smaki idealnie się uzupełniają. Lekkie, chrupkie, soczyste, po prostu idealne. Polecam :)
składniki:
filet z kurczaka
4 pomidory
1 sałata lodowa
1 ogórek
opakowanie tartej mozzarelli
50g kiełków np.z rzodkiewki
pęczek koperku
sól,pieprz
słodka papryka
kurkuma
majeranek
3 łyżki oliwy z oliwek
czas przygotowania: ok. 20 minut
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w "kosteczkę" ok 2x2cm. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki kurkumy, płaską łyżeczkę majeranku, mieszamy i przekładamy na patelnie, na której rozgrzaliśmy 2 łyżki oliwy z oliwek. Smażymy ok.5-7minut, aż kurczak będzie miękki i biały w środku.
Warzywa myjemy, obieramy, pomidory możecie również obrać po uprzednim zaparzeniu. Sałatę kroję w drobne paseczki, ogórka w drobną kosteczkę, pomidora na niewielkie kawałki, siekam pietruszkę. Wszystko mieszam z 3/4 kiełków, w misce z 1 łyżką oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Przekładam na talerz obiadowy, na to odrobina usmażonego kurczaka (tyle na ile macie ochotę) resztę możecie przełożyć do sałatki. Posypuje to łyżką tartej mozzarelli i kiełkami, podaję. Resztę mozzarelli również dodaję do sałatki. Gotowe, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz