Pyszna, aromatyczna, lekka sałatka. Idealnie nadaje się na kolacje ze znajomymi, właśnie tak ją ostatnio jedliśmy :). Jest sycąca i pięknie się prezentuje. Przygotowanie nie jest czasochłonne, wręcz lekkie i przyjemne. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak mocno jak nam smakuje.
składniki:
ok. 125g roszponki
4 czubate łyżki słonecznika
2 kromki chleba
5 pomidorów np. śliwkowych
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki octu balsamicznego
łyżeczka ketchupu
łyżeczka soku z cytryny
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
czas przygotowania: ok. 20 minut
Prażymy słonecznik ok. 2 minut na suchej rozgrzanej patelni, po tym czasie przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię nadal gorącą przerzucamy 2 kromki pokrojonego chleba w małe (dowolnej wielkości) grzaneczki, prażymy ok.4 minut aż się zezłocą dodając małą szczyptę soli i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Po uprażeniu również przekładamy grzaneczki do miski.
Roszponkę opłukałam i przełożyłam do miski. Pomidory możecie, ale nie musicie obierać i kroimy je na ćwiartki a je na 3 części. Przekładamy do sałatki. Przygotowujemy sos, mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, ketchup i szczyptę soli. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Doprawiamy cytryną i solą do smaku. Przekładamy do miseczki lub salaterek. Gotowe, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz