piątek, 11 kwietnia 2014

przepis na zakwas na żurek


Wspaniały, aromatyczny, kwaśny zakwas na żurek. Przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minutki. Jedynie czas oczekiwania wynosi ok.4-5 dni. Polecam, żurek na domowym zakwasie jest o wiele delikatniejszy i "prawdziwy" w smaku. 

składniki:
1 litr ciepłej przegotowanej wody
1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
2 ząbki czosnku
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu


czas przygotowania: 3 minuty + 4-5 dni oczekiwania














Zaczynamy od przegotowania litra wody, który studzimy aż do momentu aż będzie letni-ciepły. Obieramy 2 ząbki czosnku i nacinamy je w "krateczkę" przekładamy do słoika, zasypujemy go mąką, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy łyżką, dodajemy pieprz, mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, którą możemy przycisnąć do słoiczka za pomocą gumki recepturki, odstawiamy na 4-5 dni. Warto przykryć to dodatkowo innym ręcznikiem, ponieważ już pierwszego dnia unosi się zapach 'kiszonych ogórków'(ja wynoszę go zawsze do spiżarni lub na strych). Po 4-5 dniach, wyjmujemy ze słoika wszystkie dodatki - czosnek, ziele, listki, przed dodaniem do zupy dokładnie mieszamy. Gotowe.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...