Wspaniały, delikatny, kwaskowy domowy żurek z dużą zawartością dodatków bo taki lubimy najbardziej. Dużo ziemniaków, kiełbasek i jajek. Pyszny, aromatyczny, nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Polecam.
składniki:
4 białe kiełbasy
1/2 kg ziemniaków
200g wędzonego boczku
włoszczyzna
tyle jajek na ile osób przygotowujecie to danie
płaska łyżka majeranku
1/2 litra zakwasu na żurek (przepis na domowy zakwas >KLIK<)
1,5 litra wody
sól, pieprz
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
łyżka oliwy
1 czerwona cebula
1/2 szklanki mleka min.1,5%
czas przygotowania: ok.1,5 godziny
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wkładamy surową białą kiełbasę, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę i gotujemy kolejne 15 minut - wyjmuje białą kiełbasę a włoszczyznę gotujemy kolejne 15 minut.
Kiełbasę obieramy i kroimy w plasterki. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy chwilkę cebulę aż się zeszkli, następnie dodajemy boczek i smażymy aż wytopimy część tłuszczyku.
Wyjmujemy włoszczyznę z wywaru (już nam się nie przyda, możecie ją wykorzystać do galaretek). Do garnka dolewamy zakwas, wkładamy usmażony boczek i kiełbasę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i gotujemy 20 minut. Następnie dolewamy mleko, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz