Ekspresowa sałatka wielkanocna, która powinna zasmakować każdemu. Jeżeli do tej pory z rzeżuchy korzystaliście jedynie do kanapek, to zachęcam Was aby wypróbować jej w sałatce. Jeżeli chodzi o smak to jest troszkę ostra, ze względu na rzodkiewkę, rzeżuchę i szczypiorek, kwaskowa ze względu na ogórka kiszonego, natomiast ziemniaki łączą wszystko w spójną całość. Co dla mnie jest najważniejsze, jest kolorowa, a na wielkanocnym stole może być cała tęcza kolorów :).
składniki: (8 porcji)
500g ziemniaków
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
3 ogórki kiszone
garść kiełków rzeżuchy
sól, pieprz
łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
płaska łyżka musztardy
czas przygotowania: ok. 40 minut
Obieramy i gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w dowolnej wielkości kostkę lub kawałki. Rzodkiewki kroimy w plasterki lub połówki plasterków, ogórki w kosteczkę, siekamy szczypiorek. Przekładamy wszystko do miseczki, dodajemy rzeżuchę, oliwę, musztardę i łyżeczkę soku z cytryny, doprawiamy małą szczyptą soli i pieprzu, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe, smacznego :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz