Kurczak w sosie musztardowo-miodowym jest wyjątkowy, ma niepowtarzalny słodko-kwaśny smak. Idealnie łączy się swoją delikatnością z kuskusem. Jest wilgotny, miękki i aromatyczny. Do tego bardzo prosty w przygotowaniu, zachwyci nie jedną osobę. Uwielbiam go!
składniki dla 1-2 osób ( nam z mężem to wystarcza):
pojedyncza pierś z kurczaka,
3 łyżki miodu,
2-3 łyżeczki musztardy,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
kuskus
czas przygotowania: ok. marynowanie ok. 2 godzin. (najlepiej całą noc) + przygotowanie ok. 30 minut
Zaczynamy od przygotowania marynaty (składniki na pojedynczą pierś z kurczaka). Do naczynia wlewamy 3 łyżki miodu i 2 bądź 3 łyżeczki musztardy, mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Ponownie mieszamy.
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki, żeby przyjemnie prezentował się na talerzu. Mieszamy w marynacie, bardzo dokładnie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Na rozgrzaną SUCHĄ patelnię wrzucamy kurczaka i wlewamy całą marynatę. Dusimy aż do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości kurczaka. Ja podaję z kuskusem i surówką :) Gotowe :)
Smacznego kochani!
zdjęcia czytelników:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz