sobota, 8 grudnia 2012

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym jest wyjątkowy, ma niepowtarzalny słodko-kwaśny smak. Idealnie łączy się swoją delikatnością z kuskusem. Jest wilgotny, miękki i aromatyczny. Do tego bardzo prosty w przygotowaniu, zachwyci nie jedną osobę. Uwielbiam go!

składniki dla 1-2 osób ( nam z mężem to wystarcza):
pojedyncza pierś z kurczaka,
3 łyżki miodu, 
2-3 łyżeczki musztardy,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
kuskus

czas przygotowania: ok. marynowanie ok. 2 godzin. (najlepiej całą noc) + przygotowanie ok. 30 minut





Zaczynamy od przygotowania marynaty (składniki na pojedynczą pierś z kurczaka). Do naczynia wlewamy 3 łyżki miodu i 2 bądź 3 łyżeczki musztardy, mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Ponownie mieszamy.


Pierś z kurczaka kroimy w plasterki, żeby przyjemnie prezentował się na talerzu. Mieszamy w marynacie, bardzo dokładnie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny, najlepiej na całą noc.
 Na rozgrzaną SUCHĄ patelnię wrzucamy kurczaka i wlewamy całą marynatę. Dusimy aż do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości kurczaka. Ja podaję z kuskusem i surówką :) Gotowe :)

Smacznego kochani!


zdjęcia czytelników:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...