poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tarta z serkiem homogenizowanym

 Cudowny powiew lata. Tak właśnie ta tarta daje mi poczucie słonecznego dnia w samym środku zimy. Kolory, smaki, jej lekkość, świeżość, chrupkość. Jest cudownym, estetycznie wyglądającym deserem do zaserwowaniu ukochanej osobie bądź gościom.

składniki:

250g mąki
125g masła
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
50ml wody
1 serek homogenizowany, możecie dodać dwa
3 jajka
szczypta cukru wanilinowego
1 galaretka, ja wybrałam malinową
banan
kiwi




Zaczynamy od wysypania na blat mąki, cukru pudru i masła, to wszystko siekamy najlepiej tępym nożem, żeby nie zniszczyć blatu. Siekamy aż masło będzie drobne. Robimy w środku dziurkę i wlewamy żółtko i wodę. Zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy.






Rozwałkowujemy ciasto na max 5 mm może być nieco mniej, ale uwaga ciasto jest kruche, może się łamać, nie martwcie się wszelkie dziury zaklejcie nadmiarem ciasta. Przekładamy do formy na tartę, robimy dziurki widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

W tym czasie robimy nasz puszysty krem. Do miseczki wlewamy serek bądź serki homogenizowane, szczyptę cukru wanilinowego i 3 jajka. Miksujemy na jednolitą masę.
Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wlewamy na nie nasz krem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 45 minut do 200 stopni, musi być zarumieniona z wierzchu.
 W trakcie pieczenia przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. I odstawiamy do wystudzenia. Ja niestety się zagapiłam (każdy popełnia błędy :) i mi zdecydowanie za bardzo stężała, co nie wpływa na smak, ewentualnie na estetykę. Na ostudzoną tartę nakładamy pokrojonego banana i kiwi w dowolne wzory i polewamy wystudzoną galaretką. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do lodówki na ok 3-4 godziny aż galaretka będzie miała odpowiednią twardość.

Tak wyglądała nasza tarta w trakcie wypiekania, jak widać nasza masa kremowa rośnie i rośnie, ale nie martwcie się ona i tak opadnie i Wasza tarta będzie wyglądała tak jak należy :)












Życzymy Wam smacznego i zapraszamy do subskrypcji naszego kanału na YouTube i do polubienia nas na facebooku :)



3 komentarze:

  1. świetny pomysł :) a to nie jest tak, że z kiwi i ananasem galaretka nie tężeje ze względu na jakieś ich właściwości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja galaretka już była przestudzona i lekko stężała zanim ją wlałam, jak się przyjrzysz to na zdjęciu zobaczysz, że na wierzchu nie ma gładkiej 'tafli' nie wiem jak to określić, ale w lodówce bez problemowo mi stężała. Nie spotkałam się z taką opinią, możliwe że tak jest, w takim razie jestem szczęściarą, bo zawsze mi tężeje :) Nie miałam z tym problemu, jak się martwisz to zamień ten owoc na inny, jaki tylko lubisz :) pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...