piątek, 21 czerwca 2013

chłodnik z botwinką


Chłodnik jak sama nazwa wskazuje, jest idealną ochłodą w gorące dni. Dzisiaj był dla nas strzałem w dziesiątkę. Jest bardzo odświeżający w smaku, nie potrafię tego inaczej określić. Już od dwóch tygodni za nami chodził, a tu padła z Waszej strony propozycja jego wykonania, także bardzo proszę, oto i on. :)



składniki:
1 pęczek botwinki
mały pęczek koperku
pęczek rzodkiewek
2 ogórki gruntowe (małe)
2-3 jogurty naturalne (2=gęsty chłodnik, 3=rzadszy)
2-3 łyżki cukru
sól, pieprz

czas przygotowania: ok.30min














Myjemy botwinkę, oddzielamy główkę od łodyg, łodygi kroimy na pół i całość wkładamy do wrzącej wody ze szczyptą soli i gotujemy aż do miękkości. Po ugotowaniu przelewamy na sito i wkładamy pod bieżącą, zimną wodę. Skórka powinna sama odchodzić od główek. Kroimy wszystko w kosteczkę.

Rzodkiewki, obrane ogórki kroimy w kosteczkę. koperek siekamy. Przekładamy razem z botwinką do garnka lub innego naczynia, w którym będziemy mieszać składniki.

Wlewamy dwa jogurty, wsypujemy 2 łyżki cukru, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i dokładnie mieszamy, jeżeli jest dla Was za gęste, to dolejcie trzeci jogurt, doprawcie solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotowe, można podawać z jajkiem na twardo. Smacznej ochłody :)









Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu.

2 komentarze:

  1. będziemy robić w poniedziałek, na regenerację sił po weekendowych przechadzkach po górach :) ... tymczasem murzynek z Pani przepisu wyszedł rewelacyjny :D puszysty i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ten murzynek jest niezawodny :) w takim razie smacznego i pozdrawiamy. Przechadzki po górach ahhh coś pięknego, może w końcu z mężem dotrzemy po latach w góry :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...