poniedziałek, 3 czerwca 2013

domowe lody truskawkowe


Domowe naturalne lody truskawkowe. Uwielbiamy je, są jednym z najwspanialszych smaków lata. Żadne lody nie są równe, tym naturalnym, wykonanym przez nas samych w domu, polecam. Korzystajmy z tego, że mamy sezon na truskawki i wykorzystujmy je w naszej kuchni :)

składniki:

600g truskawek
400ml jogurty naturalnego
3-4 łyżki cukru (może być mniej bądź więcej w zależności od słodkości truskawek)
pół laski wanilii (opcjonalnie)

czas przygotowania 10 minut + mrożenie całą noc

Najlepiej po włożeniu lodów do zamrażarki przez 3 godz wyjmować je co 30 minut i np. Za pomocą widelca rozdrabniać na jednolitą masę, aby uninąć zlodowaceń.






















Truskawki myjemy, następnie blendujemy, dodajemy jogurt naturalny, cukier i ewentualnie wanilię, mieszamy dokłądnie i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jak już masa lodowa będzie zimna to napuszamy ją np. mikserem i przelewamy do naczynia/pojemnika, w którym wstawiamy je do zamrażarki. Gotowe, najlepiej wyjąć 20 minut przed podaniem, ze względu na to, że mogą być zbyt zlodowaciałe, aby można było je nałożyć. Inny sposób, jak dla mnie dużo lepszy, to wyjąć je około godziny przed podaniem i włożyć na ten czas do lodówki, bo wtedy będą się równomiernie rozmrażać, a nie rozpuszczać od brzegów. Smak idealny! Polecamy i  życzymy smacznego :)










Zachęcamy do przesyłania zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com
Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu a także na naszym funpage. Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Musza smakowac wybornie!!!--pozdrawiam ze slonecznej Italii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za pozdrowienia i również pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. koniecznie muszę wypróbować !!!
    super przepis.

    p.s nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/zabawa-nominacja-itp.html.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj i daj znać jak wyszły :) dziękujemy :)

      Usuń
  3. Cos mi nie wyszly, gorna polowa zamrozila sie na szrom, a dolna jest wodnista. Cala noc sie mrozily.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz wprowadzę poprawkę, bo widzę że nie dodałam informacji, że w przypadku wyrabiania lodów bez maszyny do lodów, najlepiej po włożeniu ich do zamrażarki wyjmować je przez 3 godziny co 30 minut i rozdrabniać np.za pomocą widelca na jednolitą masę, aby uniknąć zlodowaceń. Moja wina, przepraszam, po prostu mi się udały mimo nie wykonania tych czynności więc myślałam, że innym osobom też się uda, jednak najbezpieczniej je rozdrabniać. Dziękuję za informację i już poprawiam, najchętniej oddałabym Pani mój kubełek z lodami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...