czwartek, 13 czerwca 2013

lody z bialej czekolady najlepsze


Najlepsze lody z białej czekolady jakie kiedykolwiek jedliśmy. Bardzo je polecam, mają idealny smak, są nasycone białą czekoladą. Oszalejecie na ich punkcie, mają idealnie jednolitą i kremową konsystencję, a smak przyprawia przynajmniej nas o dreszcze. Są po prostu genialne! My już zabieramy się do zrobienia podwójnej porcji :)




składniki:
300ml mleka 1,5%
200ml śmietany kremówki
2 tabliczki białej czekolady (200g)
3 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego
1/2 szklanki cukru pudru

czas przygotowania: 15-20 min plus 30 minut chłodzenia plus 6-8 godzin mrożenia













Do rondelka wlewamy mleko, dosypujemy cukier waniliowy i gotujemy do momentu aż delikatnie zacznie nam bulgotać. Zdejmujemy z ognia.

Jak mleko się gotuje to szybko przygotowujemy masę z żółtek, tzn. ubijamy żółtka z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą, jasną masę. Zaraz po zdjęciu mleka z ognia wlewamy je ostrożnie do żółtek stale mieszając ale łyżką bądź delikatnie trzepaczką robiąc ruchy okrężne, nie za pomocą miksera! To bardzo ważne. Dzięki temu m.in. zaparzymy żółtka. Następnie delikatnie przelewamy wymieszaną, jednolitą masę znowu do rondelka, delikatnie zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia!
 Stale mieszając, łyżką bądź trzepaczką, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje podobnie jak budyń, wrzucamy posiekaną białą czekoladę i stale mieszając rozpuszczamy ją w masie. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie. Zimną masę chowamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy, nie musi wyjść sztywna piana, może być po prostu napuszona. I łączymy śmietanę z masą lodową. 1* Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika, w którym będziemy ją mrozić i chowamy do zamrażarki na 1 godzinę. Wyjmujemy i zbieramy za pomocą widelca z boków pojemnika zlodowacenie i roztrzepujemy całość na jednolitą masę, powtarzamy to co pół godziny przez 3 godziny. Następnie mrozimy do pożądanej konsystencji, najlepiej około 6-8 godzin, możecie po prostu zostawić je na noc.

1* W tym miejscu jeżeli posiadacie maszynę do lodów to połączcie w niej składniki i dalej postępujcie według instrukcji. Jeżeli nie posiadacie maszyny do lodów to dalej według moich wskazówek.





Zachęcamy do przesyłani nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres : jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu :)

przepis zainspirowany przepisami ze strony: http://www.jamieoliver.com/recipes

3 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie. Szkoda tylko, że są bardzo czasochłonne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli ktoś posiada maszynę do lodów, to jest szczęściarzem, bo skraca mu to pracę o dobre trzy godziny doglądania i mieszania lodów :) musimy sobie kiedyś takie cudo sprawić, tym bardziej, że uwielbiamy domowe lody :) i mamy frajdę z ich przygotowywania :)

      Usuń
  2. koniecznie spróbuję zrobić :) znajomym też się spodobał pomysł :) Martucha

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...