sobota, 31 sierpnia 2013

sałatka warzywna z sosem jogurtowym


To jest chyba najbardziej tradycyjna polska sałatka. Znana wszystkim. Jednak nie bez powodu poprzedni przepis był na sos jogurtowo-ziołowy. Postanowiłam odczarować tradycyjną sałatkę warzywną zamieniając tłusty majonez na lekki i smaczny sos, na który przepis znajdziecie >TU<. Wielu z nas ma problem z nadużywaniem tłustych dodatków do potraw. Chciałabym coś z tym zmienić :) 


składniki:
3 średnie ziemniaki
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
1/3 natki pietruszki
4 jajka
sos jogurtowo-ziołowy (do samodzielnego wykonania z przepisu znajdującego się: TU)
2 ogórki kiszone
sól, pieprz

czas przygotowania: 50 min








Na początku musimy umyć, obrać i ugotować do miękkości: marchew, pietruszkę i ziemniaki, w osolonej wodzie. Możecie ugotować wszystkie warzywa razem, pamiętając, że ziemniaki mogą szybciej być gotowe i trzeba będzie je wyjąć. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo. Jak jeszcze wszystko się gotuje to zachęcam do wykonania sosu jogurtowo-ziołowego, jeżeli nie wiecie jak, to tutaj jest przepis, zajmuje to 5 minut! >KLIK<

Ostudzone warzywa i jajka kroimy w kosteczkę, preferowanej przez nas wielkości. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę. Siekamy umytą natkę pietruszki.


Przesypujemy wszystkie składniki na bieżąco do miski. Dodajemy sos jogurtowo-ziołowy, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Kosztujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe, smacznego i na zdrowie! :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...