niedziela, 25 sierpnia 2013

sałatka z tuńczyka z ryżem


To nasza rodzinna sałatka, prawdziwy faworyt wszystkich rodzinnych imprez, przepis przechodzi z rąk do rąk przez babcie, ciocie. W końcu musiał się tutaj pojawić. Jest rewelacyjna! Ma wyrazisty a delikatny smak, jest sycąca i wciągająca. Uwielbiam ją! Ona i sałatka krabowa, jest zawsze na naszym stole, w święta i urodziny... Jak jej nie jedliście, to czas to nadrobić! :)

składniki:
2 woreczki ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (masa netto 185g)
mała puszka kukurydzy 340g
średni majonez ok 200g
100g żółtego sera
sól, pieprz



czas przygotowania: ok 20 min











Zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją z opakowania. Ugotowany ryż przesypujemy do miski i studzimy. Następnie odsączamy tuńczyka z sosu, odsączamy kukurydzę, przesypujemy wszystko do miski z wystudzonym ryżem. Ser kroimy w niewielką kosteczkę, wedle upodobań, również przekładamy do miski.

Do wszystkich składników dodajemy na początku połowę majonezu, szczyptę soli i małą szczyptę pieprzu. Mieszamy i kosztujemy. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem do smaku. Gotowe, życzymy smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Tradycyjna, pyszna sałatka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Robię bardzo podobną sałatkę, jednak bez sera. Następnym razem spróbuję według Twojego przepisu :).

    OdpowiedzUsuń
  3. SMACZNA, łatwa i ładnie się prezentuje. Wersja na słodko może być z rodzynkami;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...