wtorek, 20 sierpnia 2013

tort z malinami i kremem mascarpone


Rewelacyjny błyskawiczny tort, który uwielbiają wszyscy, których nim częstuje. Jest lekki, świeży, owocowy, delikatny, a do tego do zrobienia w bardzo krótkim czasie. Polecam i już życzę smacznego :)

składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 serki mascarpone (2x250g)
500g malin
8-10 łyżek cukru pudru
*dodatkowo można użyć likieru do zwilżenia biszkoptu


czas przygotowania: ok 2 godz: 15 min przygotowań + 30 minut pieczenia + 1 godz studzenia biszkoptu










Zaczynamy od ciemnego biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem do puszystości (można za pomocą miksera), przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do ubitych jajek dodajemy kakao i mieszamy na jednolitą masę.

Tak przygotowany biszkopt przelewamy do formy, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia (przynajmniej spód formy) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-30 min aż, do "suchego patyczka".

Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół i możemy nawilżyć go słodkim likierem (delikatnie skropić oby dwie części).

Do przygotowania kremu mascarpone, potrzebujemy 2 serków mascarpone, do których dodajemy ok 8 łyżek cukru pudru i mieszamy dokładnie na jednolitą masę.

Połowę kremu nakładamy dolny płat ciasta. Myjemy maliny, połowę malin siekamy i nakładamy na wierzch kremu, przykrywamy wszystko wierzchnim płatem ciasta. Na wierzch nakładamy mascarpone, można w taki "niestaranny" sposób, przypominający 'fale', to wygląda bardzo dobrze i na krem nakładamy drugą część umytych, ale tu już całych malin. Gotowe! Można jeść od razu, przechowywać w lodówce. Smacznego! :)








Będzie nam bardzo  miło, jeśli zechcecie podzielić się z nami zdjęciami realizacji naszych przepisów, które możecie przesyłać na : jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...