Długo poszukiwałam i eksperymentowałam z przepisem na gofry, w końcu mam już taki który uwielbiam. Gofry są chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku, smak mają wyraźny, nie za słodki, nie za kwaśny. Są idealne :)
składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 250g jogurtu naturalnego 0%
3 łyżki cukru
50 g roztopionego masła
czas przygotowania: ok. 20min
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem aż zrobią się jasne. Do żółtek dodajemy jogurt i roztopione masło, mieszamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy połowę białek ubitych na sztywno i delikatnie mieszamy, rozluźniając w ten sposób ciasto, następnie dodajemy resztę białek i mieszamy.
Gofrownicę rozgrzewamy i przed nalaniem pierwszej partii gofrów delikatnie smarujemy tłuszczem np.masłem, cieniutko. Nakładamy pierwszą partię gofrów i pieczemy aż uzyskają złocisto-brązowy kolor. Przed każdą serią gofrów warto smarować gofrownicę tłuszczem, aby ich nie przypalić. Gotowe, smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz