Cudowny deser i w dodatku błyskawiczny! Zajadałam się nim całe lato. Bez wątpienia jak ktoś go spróbuje to będzie do niego wracał. Dla mnie jest na tym samym poziomie co szarlotka na ciepło z lodami. Polecam, na pewno Wam zasmakuje! :)
składniki (dla 2 osób):
1 banan
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki płynnego miodu
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
czas przygotowania: ok 35min
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni, żeby nam się nagrzał. W tym czasie zabieramy się za kruszonkę: mąkę, cukier i masło wsypujemy do miseczki i zagniatamy dłońmi aż będzie w strukturze przypominał kruszonkę, będzie się przesypywał.
Banana kroimy na ćwiartki, układamy płaską części do góry w naczyniu żaroodpornym, polewamy cytryną i miodem i zasypujemy całą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy na ciepło z lodami, najlepiej smakuje z waniliowymi. Smacznego :)
Rewelacja!!! Mniaaaam... szybkie i tanie. Jest też super dla niespodziewanych gości:)
OdpowiedzUsuńAneta