czwartek, 19 września 2013

pieczony banan w cieście


Cudowny deser i w dodatku błyskawiczny! Zajadałam się nim całe lato. Bez wątpienia jak ktoś go spróbuje to będzie do niego wracał. Dla mnie jest na tym samym poziomie co szarlotka na ciepło z lodami. Polecam, na pewno Wam zasmakuje! :)


składniki (dla 2 osób):
1 banan
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki płynnego miodu
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
3 łyżki masła


czas przygotowania: ok 35min















Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni, żeby nam się nagrzał. W tym czasie zabieramy się za kruszonkę: mąkę, cukier i masło wsypujemy do miseczki i zagniatamy dłońmi aż będzie w strukturze przypominał kruszonkę, będzie się przesypywał.



Banana kroimy na ćwiartki, układamy płaską części do góry w naczyniu żaroodpornym, polewamy cytryną i miodem i zasypujemy całą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy na ciepło z lodami, najlepiej smakuje z waniliowymi. Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Rewelacja!!! Mniaaaam... szybkie i tanie. Jest też super dla niespodziewanych gości:)

    Aneta

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...