środa, 11 września 2013

kruche ciasteczka z nadzieniem


Zdecydowanie najlepsze i najbardziej kruche ciasteczka jakie robiłam. Koniecznie je zróbcie, będziecie zachwyceni, delikatny smak ciasta, które rozpada się w ustach w połączeniu z waszym ulubionym dżemem, daje niesamowity efekt. Bardzo polecam! 

składniki: (na 16 ciasteczek)
100g mąki
50g masła
szczypta soli
3-4 łyżki zimnej wody
cukier do posypania
jajko
ulubiony dżem




czas przygotowania: ok 1,20h













Przesypujemy mąkę do miseczki + szczypta soli. Dodajemy do niej rozdrobnione zimne masło i rozgniatamy szybko aż będzie sypkie,(szybko żeby nie rozgrzać ciasta).  Wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę wlewamy 1 łyżkę zimnej wody i siekamy ciasto z wodą nożem, dodajemy 2 łyżki wody, ponownie szybko siekamy i zagniatamy dłońmi, krótko tylko do momentu aż się połączą składniki. Ciasto musi być zimne i elastyczne. Formułujemy kulkę, rozgniatamy ją na płasko, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na ponownie posypany mąką blat. Dzielimy ciasto na pół. Posypujemy lekko mąką, aby nie przywarło do wałka, i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie ok.2mm. Z tak przygotowanego ciasta za pomocą szklaneczki wyciskamy kółeczka. Na środek jednego ciasteczka nakładamy malutką łyżeczkę ulubionego dżemu. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby lepiej się zlepiło.


Nakładamy na wierzch drugi okrągły plasterek ciasta, ja docisnęłam lekko ciasto szklaneczką o mniejszej średnicy, następnie zlepiamy brzegi ciasteczka, tworząc 'falbankę', można po prostu położyć ciasteczko na blacie i dociskać palcem naokoło, aż powstanie falbanka.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, kładziemy na niego ciasteczka. Smarujemy wierzch ciasteczek roztrzepanym jajkiem, cienką warstwę! Posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Smacznego! 




11 komentarzy:

  1. Śliczne i na pewno pyszne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobaja mi się,urocze i pysznie nadziane,mniam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe ciasteczka, wyglądają jak UFO :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż powiedział to samo ;) również pozdrawiam

      Usuń
  5. bardzo ładne ciasteczka! :) fajny filmik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis i filmik zachęcający do pieczenia od zaraz :). Jeszcze takich ciasteczek nie robiłam, ale mam ochotę, bo wyglądają smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ajajaj ślicznie dziękuję, a mnie takie komentarze motywują do tego żeby od razu zabierać się do gotowania. :)

      Usuń
  7. A może być zamiast dżemu konfiturka?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...