wtorek, 6 sierpnia 2013

przekąski z pieczonej cukinii


Rewelacyjna, lekka przystawka, sprawdzi się zarówno do kolacji, grilla, a także na spotkanie ze znajomymi. Jest to szybkie i wygodne wyjście, jak chcemy zrobić coś co powinno smakować wszystkim. Lekkostrawne, delikatnie sycące, chrupkie i soczyste jednocześnie, słone, po prostu pyszne. 

składniki: (na 1 blachę)
2 cukinie
7-8 plasterków żółtego sera
sól
zioła prowansalskie
przyprawa typu 'warzywko'


czas przygotowania: ok 20min














Ponieważ robi się je błyskawicznie, zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 stopni. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy. Kroimy cukinię na plasterki ok. 1,5cm. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, układamy plasterki cukinii, opruszamy je delikatnie solą, posypujemy nieco obficiej ziołami prowansalskimi i przyprawą typu 'warzywko'. Kroimy plasterki sera na kawałki, które zmieszczą się na plasterkach cukinii, układamy ser na cukinii i wkładamy wszystko do piekarnika na ok 15 minut, aż ser się roztopi a cukinia będzie miękka po środku po nakłuciu jej widelcem. Gotowe! Błyskawiczna i smaczna przekąska, życzę Wam smacznego ucztowania! :)







7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na cukinię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, co prawda nie mój ale siostry, ale rewelacyjne są :)

      Usuń
  2. takie delikatne przekąski sprawdzają się idealnie latem, super! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...