Delikatny, kruchy gulasz, mięso dosłownie rozpada się w ustach. Ma wyrazisty, głęboki ale nie pikantny smak. W zestawieniu z kaszą gryczaną jest pełnowartościowym, zdrowym i sycącym posiłkiem.
składniki:
300-400g karkówki (najlepiej chudej)
1 puszka krojonych pomidorów
1/4 cebuli
majeranek,
sól, pieprz ziołowy
suszona słodka papryka
2 liście laurowe
4 ziarenka gorczycy
oliwa z oliwek
1 paczuszka kaszy gryczanej do podania
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Karkówkę myję i kroję na małe kawałeczki, starając się pozbyć nadmiaru tłuszczu. Przyprawiam szczyptą soli, pieprzu, majeranku i słodkiej papryki, mieszam. Na patelnie wlewam oliwę tak aby tylko zakryła dno, rozgrzewam ją i wrzucam posiekaną ćwiartkę cebuli, którą smażę na szklisty kolor. Na szklistą cebulę wrzucam karkówkę i podsmażam do momentu aż się zetnie ok 3 minuty.
Jak już się ścięła to zalewam ją przegotowaną wodą, tak aby woda zakryła karkówkę, mieszam i przykrywam pokrywką na pół godziny. Po tym czasie kosztuję wywaru i dodaję smaku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Przykrywam pokrywką i pozostawiam na 15 minut. Po 15 minutach dodaję puszkę pomidorów, listki laurowe i ziarenka gorczycy, mieszam i pozostawiam na 15 minut. W tym czasie można już ugotować kaszę gryczaną. Przed podaniem gulaszu wyciągam z niego listki laurowe i kulki gorczycy. Na talerz nakładam kaszę, a na kaszę nalewam gulasz. Do podania gulaszu pasują np. buraczki lub kiszone ogórki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz