poniedziałek, 4 listopada 2013

sałatka z grzankami


Lekka, chrupiąca, pełnowartościowa sałatka idealna na kolację. Zachęcam do wypróbowania tego prościutkiego i efektownego przepisu. Chrupkość ogórka, grzanek i sałaty lodowej jest idealna dla podniebienia. Jest to sycąca i zdrowa wersja kolacji.

składniki: (na 1 porcję)
1 pomidor
5 listków sałaty masłowej lub lodowej
1 ogórek gruntowy
mała garść natki pietruszki
1 kawałek chleba
1 plasterek żółtego sera
sól, pieprz



czas przygotowania: ok 10 minut
















Myjemy warzywa. Obieram ogórka i  pomidora (zaparzając go). Kroję sałatkę, ogórka, ser i pomidora w dowolny sposób, siekam pietruszkę. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu, mieszam.

Kawałek chleba kroję w małą kosteczkę, dodaję szczyptę soli. Wrzucam na suchą rozgrzaną patelnię. Trzymam na średnim ogniu i smażę przez ok 3-4 minuty stale mieszając, sprawdzam dłońmi czy grzanki są już "twarde" i chrupkie. Jak są gotowe to zdejmuje patelnię z ognia. Na talerz wykładam sałatkę i posypuję ją grzankami. Gotowe :)






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...