niedziela, 10 listopada 2013

sos pieczarkowy


Pyszny, prosty sos pieczarkowy, idealny do makaronów, kasz i ziemniaków, w pełni uniwersalny i przez nas uwielbiany. Polecam :)


składniki:
5 pieczarek (średniej wielkości)
1/2 małej czerwonej cebulki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 chochle wody
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki mleka
2 łyżki mąki + 1/4 szklaneczki wody


czas przygotowania: ok. 15 minut

















Kroimy w kosteczkę połowę cebulki. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie kroimy je na pół, aby łatwiej się "jadło" sos.

Do rondelka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Na rozgrzaną wrzucamy pokrojoną cebulkę i przesmażamy ją aż będzie szklista.

Do szklistej cebulki przerzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy je dokładnie, wlewamy łyżkę lub łyżeczkę soku z cytryny ( po to aby pieczarki pozostały białe a nie zrobiły się ciemno szare), mieszamy i pozostawiamy na 2-3 minutki pod przykryciem dodajemy 2 chochle wody i pozostawiamy na 5 minutek pod przykryciem. Po tym czasie doprawiamy sporą szczyptą soli i szczyptą pieprzu, dolewamy 4 łyżki mleka, stale mieszając i zmniejszając gaz aby nam się nic nie zważyło.

Do miseczki wlewamy 1/4 małej szklaneczki zimnej, przegotowanej wody. Wsypujemy do niej 2 łyżki mąki i za pomocą trzepaczki energicznie mieszamy, aż nie będzie grudek. Gotową mieszankę przelewamy do gotującego się sosu, stale mieszając, aż sos będzie gęsty, doprawiamy sos solą i pieprzem, Gotowe! :) Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...