Jeżeli szukacie szybkiego przepisu na smaczny i wartościowy obiad, to zdecydowanie coś dla Was. Sycące i bardzo smaczne danie do wykonania w ok. 20 minut. Wiele razy ratowało nasze "burczące" żołądki. Jeśli jesteście nadal głodni i macie w lodówce to co jest do niego potrzebne, to zaczynamy! :)
składniki:
300g mielonego z indyka
9 kostek mrożonego szpinaku
puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula dymka
1 woreczek ryżu
2 plasterki żółtego sera
sól, pieprz
majeranek
curry
oliwa z oliwek
czas przygotowania: ok. 20 minut
Zaczynamy od wstawienia ryżu, żeby nam się gotował w trakcie jak będziemy przygotowywać mięso. Wracając do mięsa. Rozpoczynamy od polania patelni niewielką ilością oliwy, którą rozgrzewamy. Wsypujemy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Smażymy na szklisty kolor. Dodajemy zamrożony szpinak, przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, łyżkę majeranku i dużą szczyptę curry, mieszamy i przekładamy do szpinaku na patelnię, delikatnie mieszamy i rozprowadzamy w miarę równo po patelni, przykrywamy pokrywką na ok 5 minut.
Po tym czasie za pomocą najlepiej drewnianej łyżki rozdrabniamy mielone na patelni, mieszamy i dodajemy puszkę krojonych pomidorków. Zostawiamy pod przykryciem na ok 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przesypujemy ugotowany ryż na patelnię, podsmażamy co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Po tym czasie możemy dodać pokrojone lub poobrywane 2 plasterki żółtego sera, mieszamy i czekamy aż się rozpuści już z wyłączonym gazem pod patelnią. Możemy nakładać na talerze, życzę Wam smacznego! :)
Koniecznie muszę zrobić;)
OdpowiedzUsuń