sobota, 30 listopada 2013

tradycyjny piernik


Fantastyczny, wilgotny, mięciutki, aromatyczny piernik, z rodzinnego przepisu. Robiony przez moją babcię od lat. Wykonanie jest bajecznie proste. Jest to taki piernik pewniak, na prawdę bardzo ciężko jest go zepsuć, mojej rodzinie zawsze wychodzi. Także śmiało możecie do niego podchodzić. Na pewno będziecie zadowoleni, ponieważ jest po prostu smaczny i bardzo świąteczny. Dodatkowo idealnie nadaje się do przekładania konfiturami, marmoladą lub jak ktoś lubi ekstremalnie słodką wersję to może go przełożyć masą krówkową. Koniecznie polejcie go czekoladą lub polewą czekoladową, będzie jeszcze cudowniejszy! :)

składniki:
1/4 kostki margaryny lub masła
4 łyżki cukru
2 jajka
300g marmolady truskawkowej
12 łyżek mleka
250g mąki 
2 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej


czas przygotowania: ok.50 minut



Margarynę, cukier, jajka i marmoladę miksujemy na gładką masę. 

W osobnej miseczce mieszamy suche składniki tzn.: mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Mieszamy aż powstanie jednokolorowa sucha mieszanka.

Do mokrych wymieszanych na początku składników dolewamy mleko, mieszamy. Następnie wsypujemy suche składniki, mieszamy początkowo łyżką aby mąka nie buchała nam w twarz, potem mieszamy mikserem na jednolitą, gładką masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę lub małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy je z wierzchu. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do "suchego patyczka". Po upieczeniu trzeba poczekać aż piernik ostygnie, następnie polewamy go polewą czekoladową lub czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Czekamy aż polewa zastygnie, kroimy i jemy. Możecie przygotować go nawet 2-3 dni przed Świętami. Smacznego :)



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...