Cudowny barszcz, kwaskowo-słodkawy. Jest idealny. Przygotowanie nie jest trudne. Polecam każdemu wykonanie takiego barszczu na wigilię. Będziecie zachwyceni. Smak jest o niebo lepszy od barszczu z paczki, słodycz buraków, ich intensywny smak i aromat są wspaniałe. Na prawdę namawiam Was do przygotowania go. Jeżeli obawiacie się zrobienia samodzielnego barszczu to przygotujcie go w najbliższych dniach, a przekonacie się, że dacie radę :).
składniki:
700ml bulionu grzybowego
1 litr wody
900g buraków (jeżeli nie macie do nich cierpliwości to użyjcie 750g)
włoszczyzna
sól, pieprz
szczypta majeranku
łyżeczka cukru
sok z 1 cytryny
czas przygotowania: ok. 1 - 1,5 godziny
Zagotowujemy w rondelku 700ml wody, dodajemy kostkę bulionu grzybowego (lub 4 suszone wymoczone grzyby wygotowujemy i wyjmujemy). Dodajemy umytą i obraną włoszczyznę w jak największych kawałkach, ponieważ musimy później odcedzić sam bulion.
Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach najlepiej w rękawiczkach, bo bardzo brudzą dłonie. Przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy, od momentu wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Po tym czasie przelewamy przez sito do innego garnka wywar z buraków i bulion. Musi zostać czysty barszcz. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy łyżeczkę cukru, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem. Gotowe, smacznego. Podajemy z ziemniakami lub uszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz