niedziela, 4 maja 2014

spaghetti z cukinią i jajkami


Jeżeli chcecie przygotować szybko sycący obiad i lubicie smak frittaty, to powinien ten przepis się Wam spodobać. Jest to błyskawiczne spaghetti, którym można się najeść, a dzięki cukinii nie trzeba przygotowywać sosu ponieważ jej soczystość może zaspokoić potrzebę sosu. Dla wymagających podpowiem, że ewentualnie możecie dodać ketchup, chociaż ja tak nie ranię swojej potrawy ;).

składniki:
garść spaghetti
2 cukinie
2 plastry żółtego sera
4 jajka
kulka mozzarelli (dowolnej wielkości- na ile macie ochotę ;)
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

czas przygotowania: ok 15-20 minut








Zaczynam od wstawienia spaghetti do posolonego wrzątku i gotuje. W tym czasie siekam cukinię na drobną kosteczkę, mozzarellę na kostkę i rozbijam 4 jajka do miski. Rozgrzewam patelnię i przekładam na nią cukinię, posypuje ją szczypta soli, pieprzu i łyżeczką słodkiej papryki, mieszam dokładnie i odstawiam pod przykryciem na 3 minutki, aby lekko zmiękła. Możecie podlać ją łyżką wody.

W tym czasie roztrzepuję jajka ze szczyptą soli i przekładam do nich porwane 2 plastry sera. Jak cukinia zmięknie to przelewam na nią jajka z serem, przekładam mozzarellę i szybko mieszam przez dosłownie 10 sekund, następnie przekładam na to ugotowane spaghetti i dokładnie mieszam aby jajka obkleiły spaghetti. Po ok. 1  minucie już jest wszystko gotowe, podajemy, smacznego :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...