składniki:
pierś z kurczaka
pół opakowania spaghetti
mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 duża marchew lub dwie małe
ser do posypania na wierzch
przyprawy :bazylia, sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka papryka
czas przygotowania: ok 25 min
Zaczynamy od przygotowania kurczaka i wstawienia go do piekarnika na ok. 40 minut na 180 stopni, ja przyprawiam go delikatnie solą, pieprzem ziołowym(może być zwykły) a także słodką papryką. Pozostawiam Wam wolną rękę, jak kto lubi tak niech przyprawia pierś z kurczaka.
W międzyczasie gotujemy spaghetti najlepiej al dente, bo jest wtedy najbardziej lekkostrawne i zabieramy się za przygotowanie sosu. Ścieramy marchew na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do rondelka, zalewamy to wodą na 1 cm wysokości powyżej linii marchwi i zagotowujemy ze szczyptą soli.
Dodajemy mały słoiczek przecieru, łyżeczkę majeranku, oregano i bazylii, szczyptę słodkiej papryki i koniecznie szczyptę cukry żeby zlikwidować gorzki posmak przecieru, ewentualnie można dodać troszkę ketchupy dla słodkiego posmaku. Teraz już tylko pozostaje nam kosztowanie na bieżąco sosu i doprawienie go do naszego indywidualnego smaku. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i kroimy w drobną kosteczkę. Na talerz nakładamy spaghetti posypujemy je kurczakiem, polewamy sosem, posypujemy serem i dekorujemy np. listkami świeżej bazylii. To już wszystko, mam nadzieję, że Wam zasmakuję. Życzę miłego, smakowitego dnia w to urocze makaronowe święto.
Uwielbiam spaghetti, robiłam niedawno z pulpecikami wg Okrasy(kuchnia lidla), pychota:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zastanawiałam się ostatnio, czy ich przepisy są rzeczywiście smaczne, ale skoro tak to może się niedługo skuszę :) pozdrawiam! :)
Usuń