Pyszna, szybka zupa, idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Posmak curry dodaje jej charakteru. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.
składniki:
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
paczka ryżu
1 pierś z kurczaka
majeranek, oregano, sól, pieprz, słodka papryka, curry, maggi
Kroimy w kosteczkę lub plasterki warzywa i wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, dosypujemy szczyptę soli i pieprzu i stawiamy pod przykryciem na mały m ogniu aż do momentu zagotowania się.
W tym czasie myjemy pierś z kurczaka i kroimy ją w kostkę, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, słodkiej papryki i 3 szczyptami curry.
Na suchej patelni prażymy szczyptę oregano i szczyptę majeranku, aż wydobędziemy z nich aromat i wrzucamy kurczaka, żeby nam się nie przypalił podlewamy dno patelni wodą, uzupełniamy wodę, aż do momentu aż się kurczak usmaży.
Do gotujących się warzyw wrzucamy kurczaka razem z wodą z patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy również odrobinę maggi i doprawiamy wedle gustu curry. Wsypujemy paczkę ryżu i gotujemy aż ryż będzie gotowy. Po tym czasie pozostaje nam zaserwowanie zupy, smacznego! :)
pyszna zupa ;)
OdpowiedzUsuń