składniki:
1 szklanka mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
400g jogurtu brzoskwiniowego
100g wiórków kokosowych
Zaczynamy od uprażenia wiórków kokosowych na suchej patelni, bądź w suchym rondelku. Prażymy do momentu aż poczujemy jak ulatnia się piękny aromat kokosu. Cały czas mieszamy aby się nie przypaliło, trwa to maksymalnie 2 minuty. Nie możemy doprowadzić do tego aby nam się spalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jak kokos stygnie to zajmujemy się biszkoptem. 4 jajka miksujemy ze szklanką cukru na puszystą masę, następnie dodajemy szklankę mąki z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Kolejno dodajemy jogurt i ponownie miksujemy na gładko i jako ostatni składnik dodajemy przestudzony kokos i mieszamy za pomącą łyżki (dokładnie).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy ciasto na 1 godzinę może być kilka minut krócej bądź dłużej, należy kontrolować stopień wypieczenia za pomocą patyczka (wykałaczki). Nic się nie może do patyczka lepić po nakłuciu ciasta. Gotowe! :) teraz jak ktoś lubi to może np. po ostygnięciu polać lukrem bądź czekoladą, my lubimy bez żadnych dodatków :) Smacznego!
Smacznego :) Zapraszamy do polubienia nas na facebooku. :)
Miłego i smakowitego wieczoru :)
coś nowego, bardzo fajny biszkopt :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy bardzo :)
Usuńciekawy biszkopt, bardzo mnie zainspirował mam nadzieje że nie pomieszałam przepisu gdyż moje ciacho wyszło nieco niskie. Ale za to smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńNie pomieszałaś, ten biszkopt nie wyrasta wysoki, ale jest pyszny, trochę w smaku przypomina sernik :) pozdrawiam i wesołych świąt :)
Usuń