Czy Wy również jesteście fanami rafaello? My jak najbardziej! Dlatego ciasto rafaello to dla nas prawdziwy smakołyk, który przygotujemy wtedy, gdy chcemy kogoś szczególnie ugościć, w chwili obecnej jeszcze troszkę go mamy, więc zapraszamy ;) Jest to ciasto bez pieczenie, łatwe, szybkie i wyjątkowo smaczne. Jeżeli lubicie rafaello to to ciasto z pewnością przypadnie Wam do gustu.
składniki:
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 żółtka
200g wiórków kokosowych
500ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania krakersów
czas przygotowania: 40min + chłodzenie
Zaczynamy od zaparzenia jajek, po to aby żółtka mogły być użyte na "surowo". Dwa jajka dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony od gąbki w letniej wodzie. Wkładamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Wylewamy wodę i zalewamy jajka zimną wodą, możemy trzymać je pod bieżącą zimną wodą aż zrobią się chłodne ok. 30-45 sekund. Osuszamy o odstawiamy na bok.
Zagotowujemy 400ml mleka. W międzyczasie w 100ml mleka rozpuszczamy jedną paczuszkę budyniu, dodajemy 1/2 szklanku cukru, cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej. Dokładnie mieszamy i mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając aż zaciągnie nam na "budyń". Odstawiamy do wystudzenia.
Do osobnej miseczki wbijamy 2 żółtka z zaparzonych jajek, dosypujemy cukier puder i masło, najlepiej pokrojone w kosteczkę i zagniatamy na jednolitą masę. Dodajemy 150 g wiórków kokosowych i mieszamy dokładnie.
Do wystudzonej masy budyniowej dodajemy masę kokosową i mieszamy dokładnie.
Na blachę wykładamy krakersy, brzegi możemy uzupełnić dociętymi fragmentami krakersów. Na krakersy wykładamy połowę masy budyniowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienką warstwę, wspomóżcie się palcami, ponieważ krakersy mogą się ślizgać i rozjeżdżać bo blasze.
Na to kładziemy drugą warstwę krakersów, na którą wykładamy resztę masy budyniowo-kokosowej którą już łatwo będzie się rozsmarowywać. Wierzch posypujemy resztą wiórków kokosowych. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała i łatwiej się kroiła. Ja wstawiam na całą noc, jednak możecie wstawić na 5-6 godzin. Smacznego, jest pyszne!
Zapraszamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu :)
Zaczynamy od zaparzenia jajek, po to aby żółtka mogły być użyte na "surowo". Dwa jajka dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony od gąbki w letniej wodzie. Wkładamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Wylewamy wodę i zalewamy jajka zimną wodą, możemy trzymać je pod bieżącą zimną wodą aż zrobią się chłodne ok. 30-45 sekund. Osuszamy o odstawiamy na bok.
Zagotowujemy 400ml mleka. W międzyczasie w 100ml mleka rozpuszczamy jedną paczuszkę budyniu, dodajemy 1/2 szklanku cukru, cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej. Dokładnie mieszamy i mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając aż zaciągnie nam na "budyń". Odstawiamy do wystudzenia.
Do osobnej miseczki wbijamy 2 żółtka z zaparzonych jajek, dosypujemy cukier puder i masło, najlepiej pokrojone w kosteczkę i zagniatamy na jednolitą masę. Dodajemy 150 g wiórków kokosowych i mieszamy dokładnie.
Do wystudzonej masy budyniowej dodajemy masę kokosową i mieszamy dokładnie.
Na blachę wykładamy krakersy, brzegi możemy uzupełnić dociętymi fragmentami krakersów. Na krakersy wykładamy połowę masy budyniowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienką warstwę, wspomóżcie się palcami, ponieważ krakersy mogą się ślizgać i rozjeżdżać bo blasze.
Na to kładziemy drugą warstwę krakersów, na którą wykładamy resztę masy budyniowo-kokosowej którą już łatwo będzie się rozsmarowywać. Wierzch posypujemy resztą wiórków kokosowych. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała i łatwiej się kroiła. Ja wstawiam na całą noc, jednak możecie wstawić na 5-6 godzin. Smacznego, jest pyszne!
Zapraszamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu :)
Do gotowej masy dodalam likier toffi. Polecam. Ciasto szybkiei pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, źe smakowało, wykorzystam patent z toffi następnym razem :)
Usuń