Pyszny, lekki sernik na zimno. Mój mąż stwierdził, że to jest najlepszy sernik na zimno jaki kiedykolwiek jadł, nie ukrywam, że zrobiło mi się miło jak to usłyszałam :). Jest na bazie jogurtu naturalnego, do tego spód nie składa się jedynie z ciasteczek, ale cześć z nich zastąpiłam płatkami owsianymi, co jest kolejnym plusem dla zdrowia. Jest lekki, słodkawy, świeży, rozpływa się w ustach, przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jedynie trzeba poczekać na stężenie masy w lodówce. Polecam i już życzę smacznego! :)
składniki:
puszka brzoskwiń w syropie ok. 800g
jogurt naturalny 400g
2 krople aromatu waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru+ 2 łyżki do spodu
1 szklanka pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych
1/2 szklanki płatków owsianych
5 łyżek margaryny
2 łyżki żelatyny
czas przygotowania: ok. 30 minut + chłodzenie całą noc
W rondelku rozpuszczamy margarynę z 2 łyżkami cukru pudru. Kruszymy ciasteczka i przesypujemy je wraz z płatkami owsianymi do miseczki, wlewamy roztopioną margarynę z cukrem pudrem, mieszamy łyżką aż się wszystko połączy (będzie w konsystencji kruszonki). Blachę szczelnie owijamy folią spożywczą lub aluminiową. Na dno wykładamy masę z ciasteczek i dociskamy ją dłońmi, formułując spód ciasta. Odstawiamy na bok.
Oddzielamy brzoskwinie od syropu. Syrop przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Jak zacznie wrzeć to odstawiamy na bok i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w syropie. Odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie kroimy w plasterki (1 połówka brzoskwini daję około 5 plasterków).
Część plasterków układamy na spodzie ciasta. Resztę dzielimy na pół, jedną połowę przekładamy do miseczki i chowamy do lodówki (posłuży za dekorację ciasta), drugą połowę miksujemy na gładką masę np. za pomocą blendera.
Do miski przelewamy jogurt naturalny, przesiewamy pół szklanki cukru pudru, dodajemy aromat waniliowy, zmiksowane brzoskwinie a także wystudzony syrop z żelatyną. Mieszamy wszystko za pomocą miksera lub mieszadełka na jednolita masę i delikatnie wlewamy na wcześniej przygotowany spód z brzoskwiniami. Wstawiamy do lodówki na całą noc, najlepiej przykryte od wierzchu folią spożywczą, aby nie przeszedł zapachami z lodówki. Gotowe smacznego :)
Cudownie słoneczno-wiosenny :)
OdpowiedzUsuńSuper lekki i zdrowy pomysł na deser. Wygląda jak leciutka pianka, lubię takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńNa pewno niedługo skorzystam z przepisu;)
OdpowiedzUsuń