Wspaniały, lekki i soczysty obiad jednogarnkowy. Jest pełen smaków, aromatów, można się nim najeść a nie przejeść. A soczystość sprawia, że je się go z ogromną przyjemnością. Kolorowy, wiosenny, pozytywny. Jest to jeden z moich obiadowych faworytów.
składniki:
filet z kurczaka
2 cukinie
2 duże marchewki (lub 3 małe)
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz ziołowy
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
płaska łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
czas przygotowania: ok. 25 minut
Zaczynam od przygotowania warzyw, to usprawnia gotowanie :). Wszystkie warzywa myję. Połowę papryki obieram ze skórki, aby była delikatniejsza i kroję w paseczki. Cukinię kroję w plasterki ok 1-2cm i każdy plasterek kroję na ćwiartki. Cebulę kroję w piórka, marchewkę obieram i kroję dowolnie, ważne aby plasterki były cienkie, szybciej się ugotują. Pomidory obieram i kroję w dużą kostkę (nie musicie obierać).
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie przekładamy pokrojonego w kostkę (2-3cm) kurczaka i zaczynamy doprawianie. Dodajemy: szczyptę soli i pieprzu, jedną łyżeczkę słodkiej papryki, kurkumę, majeranek i dokładnie mieszam na patelni. Dodaję pomidory i mieszam całość.
Kolejne składniki, które lądują na patelni to: papryka i marchewka. Przykrywam patelnie pokrywką i duszę to wszystko ok 5-7 minut.
Jak marchewka jest już miękka to mieszam wszystko i dodaję pokrojoną cukinię i posypuję ją od wierzchu szczyptą soli, pieprzu i płaską łyżeczką słodkiej papryki. Duszę pod przykryciem ok 7 minut aż cukinia zmięknie. Po tym czasie nakładam na talerze i podaję. Gotowe, smacznego :).
Dziękuję za ten przepis. Danie smakowało całej rodzince:)
OdpowiedzUsuńCudownie, dziękuję za tak miły komentarz i pozdrawiam :)
Usuń