Rewelacyjne muffinki z rabarbarem. Szczerze je polecam, słodko-kwaskowe od rabarbaru, wilgotne, puszyste, aromatyczne. Składników jest dużo, ale tak na prawdę należy je tylko wymieszać, jak ktoś nie lubi cynamonu, to może go pominąć. Życzę wszystkim Smacznego! :)
składniki: na 15 muffinek
200g cukru
150g mąki razowej
150g mąki pszennej
1/2 szklanki oliwy
1 jajko
1 cukier wanilinowy
250g rabarbaru
250ml kefiru
garść płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
czas przygotowania: ok. 40minut
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 200 stopni góra-dół. Myjemy, obieramy i kroimy w plasterki rabarbar. Do miski przekładamy cukier, cukier wanilinowy, oliwę, jajko, kefir i miksujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy migdały, rodzynki i rabarbar, mieszamy łyżką.
Do tego przesypujemy resztę składników i miksujemy dokładnie, taką masę przelewamy do 2/3 wysokości papilotek, najlepiej włożonych do formy na muffinki lub babeczki, żeby zachowały zgrabny kształt. Pieczemy ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Gotowe, smacznego :)
jakie ładne papilotki! wszystkie wypieki z rabarbarem są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMniam, z rabarbarem musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają bardzo pięknie, muszą byc pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.