wtorek, 29 stycznia 2013

Kubuś z mascarpone


Przepis na najlepsze ciasto kubuś jakie jadłam. Dostałam go od siostry, ale zmieniłam wierzchni krem, na mascarpone, ponieważ nie przepadam za bitą śmietaną. Masa mascarpone przypomina nieco wypełnienie rafaello, jest pyszna. Ciasto jest wyjątkowe, łatwe i tak dobre, że sami z mężem zjedliśmy całą blachę w trzy popołudnia :)

składniki:
biszkopt: 4 jajka
1szkl mąki
1szkl cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
masa kubuś: 2 paczki budyniu waniliowego
1 duży kubuś
1/3szkl cukru
krem: 250g mascarpone
2/3szkl cukru pudru
tabliczka ulubionej czekolady






Biszkopt: miksujemy 4 jajka z 1 szklanką cukru do puszystości. Dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną 1 łyżeczką proszku do pieczenia i miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 min, kontrolujemy stopień wypieczenia patyczkiem. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Masa kubusiowa:  w 1 szklance kubusia rozpuszczamy dwa opakowania budyniu, resztę  wlewamy do rondelka i gotujemy z 1/3 szklanki cukru. Po zagotowaniu wlewamy szklankę rozpuszczonego budyniu i gotujemy jak budyń aż nieco zgęstnieje. Nalewamy na wierzch chłodnego biszkoptu i wyrównujemy wierzch.



Masa mascarpone :  1 opakowanie mascarpone mieszamy dokładnie z  2/3 szklanki cukru pudru i nakładamy na KONIECZNIE ZIMNĄ warstwę kubusiową.Pozostaje nam posypanie wierzchu ulubioną czekoladą, może być gorzka, mleczna lub biała, kwestia gustu.












Smacznego! Myślę, że z takim kubusiem każdy zimowy wieczór będzie dużo przyjemniejszy :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...