środa, 31 lipca 2013

zupa z czarnych i czerwonych porzeczek


Kocham owocowe zupy, szczególnie latem, gdy mamy pełno świeżych owoców. Zupa z czarnych i czerwonych porzeczek jest chyba jedną z prostszych zup jakie znam, a przygotowanie jej zajmuje niecałe pół godziny. Jedynym minusem jest użycie większej ilości cukru ze względu na kwaśny i cierpki smak owocu, który trzeba zlikwidować.

składniki:
300g porzeczek (łącznie czarnych i czerwonych, można użyć więcej)
ok. 1,5 litra wody
ok 9-10 łyżek cukru (należy doprawiać do smaku)
makaron do podania


czas przygotowania: ok.30min
















Owoce płuczemy i obrywamy z gałązek do garnuszka.

Zasypujemy 9 łyżkami cukru.

Zalewamy 1,5litra wody i gotujemy ok. 30 minut aż owoce wypłyną na powierzchnię a kolor zupy będzie ciemno czerwony. Ostrożnie smakujemy i doprawiamy cukrem lub miodem do smaku. W osobnym garnuszku gotujemy ulubiony makaron. Do głębokich talerzy nakładamy makaron i zalewamy go zupą. Gotowe, tak jak wspomniałam, to chyba jedna z najprostszych i najlepszych zup owocowych, polecam na gorące dni, smacznego :)



Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com :)

2 komentarze:

  1. Piękna zupa!
    Idealnie letnia.
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piękna i pyszna, idealna na lejący się z nieba żar :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...