wtorek, 3 września 2013

kluski jabłkowe


Kluski jabłkowe, to bardzo delikatne, sycące, słodko-kwaskowe kluseczki, które z pewnością Wam zasmakują. Ja w tym tygodniu miałam je na obiad już dwa razy :) Są na prawdę łatwe w przygotowaniu, a posypane cukrem i polane serkiem homogenizowanym smakują po prostu cudownie! 


składniki:
3 jabłka
1 jajko
1/2 opakowania cukru wanilinowego
ok. 2 szklanki mąki
szczypta soli
cukier i serek homogenizowany do podania




czas przygotowania: ok.30 min














Zaczynamy od umycia, obrania i starcia na najmniejszych oczkach jabłek do miski. Odlewamy nadmiar soku. Wbijamy żółtko, 1/2 cukru wanilinowego i mieszamy dokładnie. Dodajemy na początku 1,5 szklanki mąki i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Obsypujemy blat dość obficie mąką i wykładamy ciasto. Jeżeli nadal lepi się do dłoni, co jest bardzo prawdopodobne, dodajemy po 0,5 szklanki mąki, i delikatnie wyrabiamy ciasto, tylko do momentu aż przestanie się lepić do dłoni.

Dzielimy ciasto na pół i wyrabiamy długi wałeczek, który uklepujemy ręką i kroimy w romby. Odkładamy na posypany mąką blat. Tak samo postępujemy z drugą połową. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli w garnku. Do wrzątku wkładamy partiami kluseczki i gotujemy. Wyjmujemy kluseczki ok. 3 minuty po ponownym wrzeniu wody. Wykładamy na talerz, posypujemy cukrem i polewamy serkiem homogenizowanym. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Czy przygotowane kluseczki można mrozić?? w wersji surowej czy lepiej ugotowanej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można, ja również mroziłam i dosłownie wczoraj odmrażałam (wcześniej ugotowane)i wrzuciłam na patelnię posmarowaną masłem (za pomocą pędzelka, dzięki czemu jest niewielka ilość masła). Gotowe posypałam cukrem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...