sobota, 26 października 2013

domowy rosół


Chudy domowy rosół. Nie chwaliłam się tym jeszcze, ale to moja ulubiona "zupa". Mogłabym go jeść non stop. Staramy się jeść z mężem zdrowe posiłki, dlatego nie ma w składzie kostek rosołowych. Przez to jest trochę więcej zabawy z doprawianiem i kosztowaniem, ale myślę, że warto nie używać tej 'chemii', wystarczy się trochę przyłożyć i możemy zrobić chudy i zdrowy rosół.

składniki:
włoszczyzna
filet z kurczaka
1,5 l wody
5 ziarenek gorczycy
3 listki laurowe
sól, pieprz
majeranek
magii



czas przygotowania: ok. 1,5 godziny









Myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę włoszczyznę a pora w kawałki. Filet myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżki soli i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Po 30 minutach pozbawiamy rosół szumowiny. Dodajemy gorczycę, liście laurowe, szczyptę pieprzu, sól do smaku i dużą szczyptę majeranku, gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy dużą szczyptę siekanej magii, lub po kilka kropel magii. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem do smaku. Gotowe, podajemy z makaronem lub ziemniakami. Smacznego :)





zdjęcia czytelników:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...