Wielu z nas staje przed tym dylematem, w przepisie jest napisane "dodaj wyrobione drożdże", a my nie wiemy jak tego dokonać. Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z dwóch sposobów, które znam, przy czym właśnie z tego korzystam. Drożdże już nie będą Wam straszne! :)
składniki: na 25 g drożdży
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka mąki
czas przygotowanie: ok. 5 minut
To bardzo proste, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do niewielkiego naczynia, rozgnieść je łyżką, aby się wymieszały i przykryć na 3 minutki czystym ręczniczkiem materiałowym. Po tym czasie ponownie je rozgniatamy, jeżeli nadal nie są płynne to przykryjcie je jeszcze na chwilkę ścierką na 2 minutki i już muszą być gotowe :) Po tym czasie jak zostanę 1 minutkę bez ścierki, to powinny zrobić się płynne. Gotowe, miłego używania drożdży! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz