wtorek, 26 listopada 2013

kruche ciasteczka z cukrem


Szukacie przepisu na idealne kruche ciasteczka, które utrzymają swoją świeżość przez długi czas? W takim razie dobrze trafiliście :) Przepis jest również od babci, są to ciasteczka towarzyszące nam przy świątecznym stole od wielu lat i pokoleń. Swoją idealną kruchość zawdzięczają dodaniu do nich łyżki smalcu, tak właśnie smalcu, który nie wpływa na smak, za to cudownie działa na te ciasteczka :)

składniki ( na ok 150 małych ciasteczek)

600g mąki
1 łyżka smalcu
3 łyżki gęstej śmietany
1 szklanka cukru
3/4 opakowania proszku do pieczenia
3 żółtka
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
*białka możecie zostawić do wysmarowania ciastek


czas przygotowania: ok 2 godziny







Przepis jest bardzo prosty. Na stolnicy mieszamy suche składniki, robimy z nich kopkę, w której robimy wgłębienie, w które wkładamy wszystkie mokre składniki i siekamy wszystko nożem. Krótko, aby nie ocieplić ciasta. 

Następnie zagniatamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Jeżeli jest Wam za ciężko zagniatać całe ciasto na raz, to możecie tak jak ja podzielić je na 3 części i zagniatać każdą z osobna, zagniatamy ją na płasko na 3 cm, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Dzięki temu będą jeszcze bardziej kruche.

Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy 1/3 ciasta (resztę  trzymamy nadal w lodówce) od wierzchu ciasto również posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy na ok 4-5mm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyciskamy ciasteczka, naszymi ulubionymi foremkami, my zdecydowaliśmy się na gwiazdki, serca i kwiatki.



Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być blisko siebie, odległość 5mm będzie odpowiednia. Żeby były jeszcze lepsze możemy wysmarować je białkami, które pozostały z jajek, z których zużyliśmy żółtka do ciastek. Smarujemy ciastka cienką warstwą białek i posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 piekarnika (piekarnik ustawiony na grzanie "góra i dół") i pieczemy ok 12 minut, aż zrobią się złote, rumiane z wierzchu. Gotowe! :) Możecie również polać je lukrem. Smacznego :)





zdjęcia czytelników:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...