sobota, 21 grudnia 2013

śledź w sosie jogurtowym


Często w Polsce piątkowy obiad to śledź w śmietanie, który nie zaprzeczę, jest bardzo smaczny, natomiast nie ukrywając, jest to tykająca bomba kaloryczna. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam zdrowszy, lżejszy zamiennik. Pewnie po świętach zostanie Wam trochę śledzi z oliwy/ matiasów, dlatego proponują łatwy sposób na szybki obiad z ich użyciem.

składniki:
dowolna ilość śledzi/ matiasów z oliwy
jogurt naturalny ( wielkość jogurtu dopasujcie do ilości śledzi jaką użyjecie)
majeranek
sól
pieprz
np. ziemniaki do podania



czas przygotowania: ok 5 minut 









Jogurt przelewamy do miseczki. Na 250 ml jogurtu wystarczy szczypta soli, nieco mniej pieprzu i szczypta majeranku. Wymieszajcie dokładnie, posmakujcie i ewentualnie doprawcie solą lub pieprzem. Śledzie pokrojone w niewielkiej wielkości paseczki przełóżcie do sosu i dokładnie wymieszajcie ( jeżeli macie śledzie z cebulką, to oczywiście cebulkę również dodajcie do sosu). Gotowe, najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami. Na zdrowie i smacznego :) W razie potrzeby, przepis na śledzia/matiasa w oliwie tu >KLIK<.



1 komentarz:

  1. Takich jeszcze nie jadłam :) Super wyglądają
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczny przysmaki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...