składniki na sos:
1 puszka krojonych pomidorów
1 kulka mozzarelli 125-150 g
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżka ketchupu
szczypta bazylii
duża szczypta ziół prowansalskich
szczypta oregano
bazylia do dekoracji
spaghetti
Zaczynamy od wstawienia spaghetti i gotujemy je al dente, ponieważ na koniec włożymy je do sosu i dojdzie nam nasiąkając sosem. W międzyczasie na patelnie wlewamy puszkę krojonych pomidorów dodajemy przyprawy, ketchup i czekamy aż zaczną wrzeć. Ugniatamy je na patelni na w miarę jednolity sos i dodajemy kulkę mozzarelli, możemy zostawić kilka paseczków do dekoracji. Smażymy aż nam się mozzarella rozpuści.
Spaghetti al dente przerzucamy do naszego sosu i dokładnie mieszamy, robimy to ok 2 minut. Gotowe możemy już nakładać na talerze a wierzch przyozdobić plasterkami mozzarelli i np. listkami świeżej bazylii. Smacznego :)
Jest przepyszne i mam nadzieje ze dzisiaj wyjdzie mi choc troche tak genialne ja Twojej roboty :)) buziaki :*
OdpowiedzUsuńpowodzenia :) i smacznego :)
UsuńKolejny przepis zaczerpnięty z Twojego bloga, który wykorzystałam w swojej kuchni. :)
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie go nieco zmodyfikować - do sosu dodałam pierś z kurczaka, uprzednio zamarynowaną w przyprawach oraz podsmażoną, a także dwa ząbki czosnku podsmażone na oliwie przed dodaniem pomidorów na patelnię.
Palce lizać! Szybkie, tanie, banalnie łatwe i przepyszne! :)
Super! Polecam wszystkim tak wspaniałe urozmaicenie! I pięknie dziękuję :)
Usuń