Cudowny włoski sos, w kolorze soczystej zieleni, kusi zapachem i smakiem. Niestety nie należy do najtańszych, same orzeszki piniowe są nieco większym wydatkiem, ale uważam, że warto czasem skosztować nowych smaków. Pesto cudownie komponuje się z makaronem spaghetti, ze świeżą sałatą bądź pomidorem, a także z serem.
składniki:
75g orzeszków piniowych
1 krzaczek bazylii
3-5 łyżek oliwy z oliwek
suszony parmezan 4 łyżki
szczypta soli do smaku
Zaczynamy od uprażenia orzeszków piniowych na suchej patelni, aż do momentu gdy będą nabierały złotego odcienia.
Krzaczek bazylii obrywamy z listków i rozrywamy je. Dodajemy oliwę i ucieramy w moździerzu, bądź za pomocą blendera, bądź kulą do ucierania drewnianą (tak jak my).
Dodajemy uprażone orzeszki piniowe i ponownie ucieramy wszystkie składniki, dodajemy szczyptę soli do smaku i sprawdzamy smak, jeżeli jest zbyt suchy to możemy dodawać po małej łyżeczce oliwy z oliwek, aż do momentu uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Gotowe :) Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz