składniki:
1 kostka margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego bądź waniliowego
2 szklanki mąki
4 gałązki rabarbaru
Zaczynamy od rabarbaru. Myjemy go, obieramy i kroimy w kosteczkę dowolnej, preferowanej przez nas wielkości. Posypujemy rabarbar 2 łyżkami cukru, delikatnie mieszamy go dłońmi i zabieramy się za przygotowanie ciasta. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Margarynę kroimy/rozdrabniamy na mniejsze kawałki, aby łatwiej nam było ją utrzeć, wrzucamy do miski i dodajemy cukier. Ucieramy oba składniki i dodajemy po jednym jajku stale ucierając, może się zdarzyć że margaryna się zważy, jednak nie przejmujcie się tym, ciasto i tak się uda! :)
Jak skończymy dodawać jajka to wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli ucieramy na gładką masę w trakcie ucierania dodajemy kilka 2-3 krople olejku.
Przekładamy ciasto do formy do pieczenia, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar i ponownie posypujemy go cukrem lub kruszonką ( kruszonka- 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła i 6 łyżek mąki, wszystko zagniatamy i mamy kruszonkę). Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut, sprawdzając stopień wypieczenia wykałaczką. Gotowe :)
ooo ale wyrosło! piękne :)
OdpowiedzUsuńto prawda, to ciasto ma to do siebie, że zawsze nam bardzo wysokie wyrasta :)dziękujemy :)
UsuńPierwszy raz usłyszałam określenie ciasto proszkowe - podoba mi sie;) bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńCiasta proszkowe to zdecydowanie faworyci w mojej kuchni! Polecam :)
Usuń