składniki (na 2 osoby):
1 pęczek szparagów zielonych
2-4 jajek wedle upodobań, można więcej! :)
szczypiorek
sól, pieprz
łyżeczka octu
czas przygotowania ok.20 min
porcja dla 2 osób
cena ok. 12 zł
Szparagi myjemy, zielonych nie trzeba obierać, więc pozostaje nam odcięcie twardych końcówek. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej szczyptę soli. Szparagi związujemy nicią w pęczek i wkładamy do gotującej się wody na 10-15 minut tak aby główka pozostała na wierzchu i ugotowała się na parze. Szparagi będą gotowe, gdy główka będzie miękka.
W międzyczasie gotujemy wodę w drugim garnku, dobrze żeby był dość wysoki, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę octu. Gdy woda już się gotuje, to mieszamy wodę łyżką w kółko aż stworzy się "wir" i wbijamy jedno jajko, czekamy 15 sekund i delikatnie tworzymy wir. po ok 3 minutach możemy już wyciągnąć jajko za pomocą np. łyżki, i z każdym kolejnym jajkiem postępujemy tak samo w zależności od tego ile jajek w koszulkach chcemy mieć. Sposób podania, na talerzu układamy w linii szparagi na nie nakładamy jajko w koszulce, które możemy delikatnie nakłuć widelcem aby żółtko wypłynęło i posypujemy wszystko z wierzchu szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Obiad do przygotowania w 20 minut, do tego bardzo zdrowy, polecamy :)
Smacznego! Jeżeli wykonaliście, któryś z naszych przepisów i chcecie się tym pochwalić, to zachęcamy to przesyłania nam Waszych zdjęć naszych potraw na maila: jedzonkoo@gmail.com
Miłego i smakowitego dnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz