Domowe lody cytrynowe, mój mąż je uwielbia, ja nie jestem fanką lodów cytrynowych, ale czego się nie robi dla męża :) Ta wersja lodów jest bardzo cytrynowa, wręcz w smaku przypomina sorbet, mimo że nim nie jest. Są puszyste, nie trzeba ich wcześniej wyjmować z zamrażarki. Niedługo zrobię też delikatniejszą, bardziej śmietankową wersję lodów cytrynowych.
składniki:
sok z 2 cytryn
2 szklanki cukru pudru
400ml jogurtu naturalnego
czas przygotowania: 5 min plus mrożenie całą noc
Miksujemy lub blendujemy jogurt z cukrem i sokiem z cytryny, smakujemy jeżeli nadal jest dla Was za kwaśny to dosłodźcie. Przelewamy do pojemnika, w którym będziemy je mrozić i wstawiamy do lodówki aż zmienią temperaturę na chłodniejszą.
Po ochłodzeniu blendujemy, dzięki czemu delikatnie je napuszymy. Wstawiamy do zamrażarki po godzinie wyjmujemy i ponownie blendujemy bądź ucieramy widelcem, żeby były jednolite, bez zlodowaceń na bokach pudełka. Wkładamy do zamrażarki i tę czynności powtarzamy co pół godziny do godziny przez 3 godziny. Pozostawiamy do zmrożenia, jeżeli chcecie to możecie dłużej powtarzać czynność, wtedy będą bardziej puszyste, jednolite i łatwiejsze w nakładaniu. Ja chyba z 8 razy to powtórzyłam i miałam idealną konsystencję do nakładania. Gotowe :) Smacznego.
Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu a także na funpage na Facebooku :)
:O
OdpowiedzUsuńJakie proste...
... wyglądają na smaczne :)
Jutro robię :D dziękuję za przepis.
Nie znam się zbyt na gotowaniu. Czy musi być koniecznie cukier puder? Ma on jakieś specjalne znaczenie, czy można go zastąpić zwykłym?
OdpowiedzUsuńCukier puder jest o tyle wdzięczny, że po wymieszaniu go z resztą składników konsystencja lodów będzie gładka, stosując zwykły cukier po prostu będziesz wyczuwać jego grudki i lody nie będą gładkie tylko bardziej "piaskowe" w konsystencji, tak jak cukier, bo się prawie w ogóle nie rozpuści. Pozdrawiam :)
Usuń