Jabłecznik z budyniem to bardzo delikatne, puszyste i kremowe ciasto, owoce rozpadają a budyń rozpływa się w ustach, do tego pyszna migdałowa kruszonka. To wszystko stanowi idealną symfonię smaków dla naszego podniebienia, poza tym większość gości lubi jabłeczniki, więc nie ryzykujemy, jest to bezpieczne i pięknie reprezentujące się ciasto, które sprawdza się w wielu sytuacjach.
składniki: (forma 21cm)
masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
pół laski wanilii
600ml mleka
3 łyżki cukru
masa jabłkowa:
3 jabłka
3 łyżki miodu
2 łyżki migdałów
ciasto+kruszonka:
1,5 szkl mąki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3/4 kasi
+3 łyżki sproszkowanych migdałów
czas przygotowania:
przygotowanie ciasta i mas ok. 20min
mrożenie mas: 30min
pieczenie łącznie: 1 godzina
łącznie ok.2h pracochłonne ale warte zachodu!
Zaczynamy od ciasta i kruszonki: wszystkie składniki poza migdałami ucieramy i dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy migdały i dokładnie zagniatamy do jednolitej i gładkiej masy. Masę z migdałami wstawiamy do zamrażarki, masę na spód wstawiamy do lodówki na 30minut.
Po 30 minutach wyjmujemy z lodówki ciasto na spód, rozwałkowujemy na dnie od formy, wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie możemy obrać i pokroić w kosteczkę jabłka. Na patelnie wlewamy 3 łyżki miodu, wsypujemy jabłka i migdały i smażymy aż nam się jabłka zeszklą. Odstawiamy na bok.
W rondelku gotujemy ok 500ml mleka z 3 łyżkami cukru i ziarenkami z połowy laskii wanilii, jak nie macie wanilii to pomińcie ją. W 100ml mleka rozpuszczamy w osobnym kubeczku 2 budynie waniliowe i do gotującego się mleka wlewamy budynie, stale mieszając aż masa będzie jednolita. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilkę.
Na upieczony spód wykładamy jabłka, równo. Następnie na jabłka nakładamy masę budyniową, również starajmy się zrobić to równo, ciasto będzie w efekcie końcowym lepiej wyglądać. Wyjmujemy z zamrażarki ciasto na kruszonkę i za pomocą tarki ucieramy je nad ciastem na dużych oczkach, dzięki temu powstaną nam piękne paski kruszonki, a całość ciasta będzie wyglądać bardzo starannie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego nadal do 180 stopni na 40 minut. Gotowe. Życzę słodkich chwil z tym ciastem, pychota!
Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com
Chętnie opublikujemy je pod przepisami na naszym blogu, a także na naszym funpage.
Pozdrawiamy
Jakim cudem wyszedł Pani półpłynny budyń z 600ml mleka?
OdpowiedzUsuńNie wyszedł półpłynny, w końcu na 600 ml mleka użyłam 2 opakowania budyniu, właśniepo to aby był jak NAJTWARDSZY, i właśnie taki mi wyszedł, gdyby był półpłynny to by mi się rozlewał na cieście. :) pozdrawiam :)
Usuń